Website

Wireframe, een solide basis voor je website

2 min leestijd

Het creëren van wireframe is een belangrijk onderdeel van de ontwerp fase van een website. Dit skelet lijkt op het eerste oog simpel, maar er zit logica en planning achter om een zo goed mogelijk resultaat te krijgen. Hieronder lees je enkele van onze punten waar we rekening mee houden als wij aan de slag gaan met het wireframe van je website.

Wireframe, een solide basis voor je website

Hou het overzichtelijk.

Bij Nederdesign gebruiken wij het wireframe voor zowel intern als extern gebruik, bij ons bedrijf gebruiken we het wireframe voor zowel een schatting van hoeveelheid tijd en werk er nodig is om de website te realiseren. En onze front-end ontwikkelaar en online marketeer gebruiken de wireframe als blauwdruk om content vorm te geven en teksten voor de website te schrijven.

Voor onze klanten dient het wireframe vooral als een eerste inzicht in de website. Waar komen de foto’s te staan, waar staat tekst en vooral hoe navigeert men over de website. Het wireframe is dus vooral een middel van communicatie, we zorgen ervoor dat deze duidelijk, overzichtelijk en vooral goed gelabeld is zodat alle partijen weten wat de inhoud is.

Keep it simple

Het is belangrijk om te weten wat een wireframe is, tegelijkertijd is het ook belangrijk om te weten wat het niet is. Het is een basis ontwerp, een minimaal ontwerp dat bestaat uit vlakken, lijnen en labels. De afbeeldingen, lettertypes, vormen content en kleuren komen pas later in het ontwikkel traject aan de orde. We proberen deze elementen ook te vermijden in de wireframe.

Overwegen van functionaliteit

Het belangrijkste karaktereigenschap van een website is gebruiksvriendelijkheid. Dus we zorgen ervoor dat het wireframe gericht is op de klant. Bij het wireframe kijken we vooral naar: wat moet waar staan en vooral waarom. We letten hierbij op de plaatsing van belangrijke buttons, dat we geen belangrijke informatie en inhoud afsnijden aan de rand van de website, en we houden te allen tijde de apparaten in gedachten waar de website uiteindelijk op getoond word. Er is een verschil tussen het gebruik van een website op een mobiel vs. Een desktop website. Daarom worden hier ook een apart wireframe voor gemaakt.

De flow van informatie

Het wireframe is voornamelijk een visueel middel, maar we houden ook rekening met het natuurlijk pad van de website. Het wireframe bevat daarom doorgaans, groeperingen van elementen die bij elkaar horen, en maken onderscheid wanneer deze beschikbaar zijn op website. Zo weten we waar de meest belangrijke informatie komt te staan en waar de overige informatie past. We zorgen door het onderverdelen van informatie ook dat de gebruikers onderweg de weg niet kwijtraken.

Denk esthetisch

Bij een wireframe is de aantrekkingskracht van elementen niet het eerste waar je aan denkt. Maar het is wel een hoge prioriteit. Wij maken gebruik van basis design technieken en methodes, zoals witregels, afstand grootte van elementen om ons wireframe er goed uit en overzichtelijk uit te laten zien.

Conclusie

Dus een wireframe bij Nederdesign, is een letterlijke duizendpoot. Een communicatiemiddel voor zowel intern als extern gebruik, die een simpel en overzichtelijk beeld schept van hoe de basis van je website er, in de basis, uit komt te zien. Tijdens het ontwerp van het wireframe houden we daarbij rekening mee met de functionaliteit, flow van informatie en uiteindelijk dat het wireframe een helder en overzichtelijk beeld geeft.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jouw website ?

Ook interessant

Visuele hiërarchie
2 min leestijd

Visuele hiërarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Hoe wij stagiaires inzetten om meer werk te verzetten
Bekijk alle berichten