Website

Iconen, musthaves op je website

5 min leestijd

Iconen zijn belangrijk voor je website. Dit begint al tijdens het ontwerpen van je prototype en als we beginnen met het ontwerpen van je website. Tijdens dit ontwerp wordt er aandacht besteed aan welke iconen er zijn én waar we die het beste kunnen gebruiken. Eigenlijk zou er een set met iconen moeten zijn met de naam 'meest gebruikte iconen' of 'meest gedownloade iconen' op het internet. Een simpele set welke klaarstaat om te downloaden voor gebruik. Maar wat zit er dan zoal in? Hiervoor is geen eenvoudig antwoord. Er zijn meerdere meningen en strategieën die je kunt toepassen voor het vinden van je ideale set van iconen. Maar laten we beginnen met de meest gedownloade set.

Iconen, musthaves op je website

Meest gedownloade iconen

Je zou zeggen dat het meest gedownloade icoon het 'opslaan' icoon of de 'instellingen' icoon is. Maar dit is niet helemaal waar.

Deze iconen behoren tot de lijst.

 • Delete
 • Search
 • Home
 • Settings
 • Facebook
 • Calendar
 • Plus
 • Contacts
 • Message

Als je 'delete' vervangt door 'sluiten', dan snap je waarom dit icoon zo populair is, Alle applicaties, pagina’s en of pop-ups moeten gesloten worden.

Moeten al deze iconen in je website zitten? Nee, de hoeveelheid downloads van deze lijst geeft niet weer dat ze allemaal even belangrijk zijn.

Meest tegenstrijdige iconen

Deze iconen worden gebruikt in bijna elke site of app, maar niemand weet eigenlijk precies wat ze daar doen. Sommige designers zijn ervan overtuigd dat deze iconen zo snel mogelijk geïmplementeerd en getest moeten worden in je prototype. Met alle tegenstrijdigheid die er over deze aanpak bestaat, zit er wel een beetje waarheid in. De winnaars van deze categorie zijn…

Het hamburger icoon

Hier zijn al meer blogs en artikelen over geschreven dan over het Romeinse rijk. Of zelfs nog meer dan over het recente herontwerp van het Twitter-logo. Ik denk dat het icoon niet een kwestie is van bruikbaarheid, maar dat het meer een trend is.

Het save icoon

Deze is best interessant. Weet je nog hoe een diskette er uit zag? Of beter gezegd weet je wat een diskette is? Als je het aan een deel van je klanten zou vragen, is er een kans dat de jongere generatie niet meer weten wat het is. Dus je kunt de traditie van het gebruik van diskette icoon voortzetten of je kunt experimenteren met een Cloud icoon. De keuze is aan jou.

Het hartjes icoon

Hou je van me? Of wil je iets met me delen? Dit icoon is moeilijk te begrijpen. Is het een 'like' icoon, een 'deel' icoon of is het een 'bladwijzer' icoon? Niemand weet het, dus je moet het zelf bepalen. Natuurlijk kun je dit icoon gebruiken! Maar, zorg ervoor, nadat gebruikers hierop geklikt hebben, dat ze genoeg feedback krijgen over wat ze net gedaan hebben. En, zorg ervoor dat ze hun actie kunnen terugdraaien. Dit geldt ook voor het 'ster' icoon. 

The Untouchables

De laatste sectie van musthave iconen zijn de onaantastbare iconen of the untouchables. Als je deze aanpast op je website of op je app, kun je met zekerheid zeggen dat dit je conversies op je site gaat beïnvloeden. We bedoelen dit niet in positieve zin. Dus als je verkeer, conversies en misschien ook karma onaangetast wilt laten, kun je beter de volgende iconen met rust laten.

 • Social media iconen
 • Winkelmandje

Nu heb je een bruikbare set

We vertelden al eerder in dit blog dat er geen set iconen bestaat met 'meest gebruikte iconen' voor je webdesign. Maar, nu heb je ongeveer wel een idee. Natuurlijk zul je meer iconen op je website gebruiken. Die iconen voeren dan wellicht complexere acties uit als 'opslaan' en 'sluiten'. Maar, als je dit advies in gedachte houdt, ben je op het goede pad:

 • Vermijd het aanpassen van iconen, alleen maar omdat het leuk of anders lijkt. Als de gebruiker geen idee heeft wat het icoon betekent dan kun je ervan uitgaan dat het niet het gewenste effect gaat opleveren op je website.
 • Voor standaard acties en handelingen kun je beter research doen. Bijvoorbeeld wat andere sites gebruiken, zodat je aan de verwachtingen van de gebruiker voldoet. Je gebruikers zullen je hiervoor bedanken.

Dus, ben je op zoek naar duidelijke iconen? Dan kun je met onze tips aan de slag op je website. Kom je er niet uit of hebben je iconen niet het gewenste resultaat? Neem dan contact op en onze online-marketeers gaan voor je aan de slag.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiërarchie
2 min leestijd

Visuele hiërarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Hoe wij stagiaires inzetten om meer werk te verzetten
Bekijk alle berichten