Website

Visuele hiërarchie

2 min leestijd

Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Visuele hiërarchie

Kleur

Laat jouw CTA eruit springen met een pakkende en sprekende kleur. Kies voor een heldere kleur dit complementair is aan je website of juist contrasterend. Opvallende kleuren laten trekken direct de aandacht van een gebruiker. Twijfel je welke kleur past? Je kunt dit altijd A/B testen om te kijken wat werkt.

Grootte

Hoe groter het is hoe meer dit het oog trekt. Daarom is de kop van een website altijd groter als de kopjes hieronder. Ten minste als je het natuurlijk pad volgt. Met grootte maak je duidelijk wat belangrijk is en wat hier ondergeschikt aan is.

Naast kleur en grootte zijn er nog enkele technieken die je kunt gebruiken op je website.

Contrast

Met behulp van contrast kleuren kun je de focus van bezoekers op je CTA’s leggen. Denk maar aan 3 opties op je website en je wilt dat gebruikers optie A kiezen. Dan kan het helpen om deze optie een andere kleur te geven dan de kleuren in je huidige kleurenschema zodat deze meteen opvalt.

Witruimte

Met witruimte in je ontwerp kun je aandacht vestigen op onderdelen die belangrijk zijn en hier behoudt je tegelijkertijd een goeie rust en balans op je website. Less is more.

Afstand en herhaling

Als je elementen op je website dicht bij elkaar plaatst zeg je tegen gebruikers automatisch dat ze gerelateerd zijn en bij elkaar horen.  En als je dan deze elementen herhaalt als ze betrekking hebben tot gerelateerde content leer je een gebruiker wat ze moeten verwachten bij de uitstraling van dat specifieke element.

Het gebruik van lettertypes en lettergroottes

Lettertypes zijn een groot onderdeel van je website en van site identiteit. Naast kleur en het gebruik van je logo is het kiezen van een passend lettertype een belangrijke stap om meer hiërarchie in je site te creëren. Een lettertype helpt om je website te organiseren en classificeren.

Een lettertype hiërarchie heeft 3 onderdelen.

Primair

Je primaire tekst is doorgaans de grootste tekst op je pagina. Dit trekt de eerst aandacht wanneer een bezoeker op je website belandt en bevatten de titel van je website, of je belangrijkste buzz woorden/ slagzin.

Secundair

Je subtitels zijn meestal kleiner vergeleken met de primaire tekst. Maar deze vallen nog steeds zodanig op dat je bezoeker weet dat ze belangrijk zijn. En helpen met het geven van markers om het natuurlijke pad op je website te volgen.

Tertiair

Het tertiaire lettertype bevat alle tekst die het kleinst verschijnen op je website. Denk hierbij aan lopende tekst, quotes, links etc. ze kunnen zowel lang als korte teksten bevatten.

Dus hoe ‘natuurlijk’ is jouw website.

Geef jouw website in een oogopslag duidelijkheid over waar je gebruiker moet kijken? Maak gebruik van visuele hiërarchie! En volg het natuurlijk pad. Originaliteit is mooi maar het ontwerp moet nooit over de functie van de website gekozen worden.  

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Hoe wij stagiaires inzetten om meer werk te verzetten
Bekijk alle berichten