Online marketing

Hoe bepaal je een goed marketingbudget

3 min leestijd

Marketing moet je zien als investering. Nog te vaak worden kosten voor adverteren gezien als kostenpost en niet als meerwaarde voor je bedrijf. Toch zien we positieve resultaten bij het inzetten van marketing.

Hoe bepaal je een goed marketingbudget

Wat zijn je marketingdoelen

Afhankelijk van jouw marketingdoelen en de bijbehorende campagne instellingen varieert je marketingbudget. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een campagne ingericht op merkbekendheid, hierbij gaat het vaak om het bereiken van een grote groep mensen. Een traditionele tv campagne of een grote campagne op YouTube zijn voorbeelden van campagnes gericht op merkbekendheid. Hoe groter je groep mensen hoe hoger de kosten.

Door aan te sturen op aankopen kun je veel gerichter zoeken naar jouw klanten en veel signalen meegeven waarop geoptimaliseerd kan worden zoals kosten per aankoop.

Wat levert een klant op?

Wat jouw marketing kan en mag kosten is ook afhankelijk van wat een nieuwe klant jouw oplevert. Zijn jouw klanten eenmalige klanten of langdurig? Een klant die langdurig klant is en meerdere malen bij jouw aankoopt mag over het algemeen meer kosten dan een eenmalige klant.

De totale waarde van een klant over de gehele periode dat deze klant is noemen we de Customer Lifetime Value of CLV. Je kunt de waarde per klant als volgt uitrekenen.

Gemiddelde orderwaarde per klant x gemiddeld aantal aankopen per jaar x gemiddeld aantal jaren dat deze klant is.

Stel dat je €300,00 aan een nieuwe klant spendeert dan lijkt dit veel. Maar als jouw Customer Lifetime Value op €10.000 ligt dan is het slechts 3%.

Wat kost een actie?

Afhankelijk van jouw doelen kun je een marketingbudget opstellen. Stel je wilt meer websitebezoekers op jouw website. Je hebt een doel gesteld van 200 klikken per maand. Je weet dat een klik €1,20 kost. Dan kun je dus uitrekenen dat je €240,00 per maand nodig hebt om dit doel te behalen.

Wil je een aantal leads of conversies realiseren dan is het waardevol om inzicht te hebben in wat een lead oplevert en kost. In een eerder blog leggen we uit hoeveel een conversie mag kosten.

Wat doen jouw concurrenten?

De concurrentie beïnvloed ook jouw marketingbudget, Met een zoekwoordenonderzoek krijg je inzichten in het concurrentieniveau van een zoekterm. Als de concurrentie hoog is zullen de kosten per klik ook hoger uitvallen. Daarnaast is het logisch dat je in een hoog concurrerende markt meer budget nodig hebt om bovenaan te staan of vaak vertoond te worden.

Wat is een gemiddeld marketingbudget?

Gemiddeld is volgens onderzoek het marketingbudget 10,7% van de jaarlijkse omzet van een bedrijf. Ongeveer 3,1% hiervan gaat naar digital marketing, het andere gedeelte gaat naar de meer traditionele vormen van marketing.

Vaak willen bedrijven groeien maar dit zien we niet altijd terug in het marketingbudget wat ze bereid zijn om uit te geven. Als je 20% meer omzet wil realiseren zul je ook groei moeten realiseren in jouw bereik en dus ook in je marketingbudget.

Natuurlijk zijn jouw kosten voor marketing ook afhankelijk van andere kosten. Je kunt een vast getal opstellen op basis van jouw verwachte omzet en kosten. Kijk naar je verwachte omzet, trek hier je kosten van af en je gewenste winst. Wat overblijft kun je gebruiken voor marketing.  

Testen, testen en bijsturen

Het is begrijpelijk dat 10% van je omzet een groot getal is, zeker als je begint met marketing en nog nooit eerder iets hebt gedaan. Gelukkig kun je bij digitale marketing sturen op veel data om je campagnes te laten converteren.

Start met een budget waar je je comfortabel bij voelt, dit kan al vanaf een paar euro per dag. Test dit een maand en kijk wat het oplevert. Marketing is vaak ook ‘trial and error’ durven proberen en bijstellen als het niet werkt. Helaas is er geen one size fits al methode voor. Sommige bedrijven halen veel uit een TV- campagne, andere helemaal niets.

Het bepalen van een goed budget blijft lastig maar het is voornamelijk persoonlijk. Stel een budget in waar je je goed bij voelt. Heb je hulp nodig? We helpen je graag.

Ook interessant

Volgt jouw website het natuurlijke pad?
3 min leestijd

Volgt jouw website het natuurlijke pad?

Online marketing: Het klinkt misschien raar: een natuurlijk pad voor een website. Maar er zijn echt een aantal ‘regels’ als het gaat om website ontwerp die jouw website kunnen verbeteren. Door bestaande websites zijn een verwachtingspatronen ontstaan.

Lees meer
Hoe voer je een goed zoekwoordenonderzoek uit?
4 min leestijd

Hoe voer je een goed zoekwoordenonderzoek uit?

Online marketing: Zoekwoordenonderzoek is de basis voor een goede SEO en SEA strategie. Maar waar begin je? Er zijn verschillende tools en methodes om de juiste zoekwoorden te achterhalen. We helpen je graag op weg.

Lees meer
Hoe je de scrolldiepte meet in Analytics 4
5 min leestijd

Hoe je de scrolldiepte meet in Analytics 4

Online marketing: Om je websitepagina volledig te zien moeten bezoekers scrollen. Scrollen jouw bezoekers helemaal tot onderaan je website? Door de scrolldiepte te meten in Google Analytics 4 kom je erachter of bezoekers je website helemaal zien.

Lees meer
Bekijk alle berichten