Website

Programmeertalen, wat zijn het en waarom zijn er zoveel?

2 min leestijd

Wat is een programmeertaal precies? Waarom begrijpen computers geen standaard Engels of Nederlands? Hoe denken computers? Veel vragen! In dit artikel legt onze stagiair Lucas het je uit.

Programmeertalen, wat zijn het en waarom zijn er zoveel?

Wat is een programmeertaal?

Een programmeertaal is simpel gezegd een set met instructies die je kunt gebruiken om interactie te hebben met een computer. Deze programmeertalen worden gebruikt om websites te bouwen, apps te creëren, besturingssystemen te ontwikkelen en nog veel meer.

Waarom begrijpen computers geen Engels of Nederlands?

Wanneer je communiceert met een computer, is het belangrijk om heel specifiek te zijn in hetgeen dat je van de computer vraagt. Vaak is de menselijke taal dubbelzinnig en kan het voor computers lastig zijn om te bepalen wat er precies gezegd wordt. Dit is waar programmeertalen handig voor zijn, programmeurs gebruiken speciale computertalen om te specificeren wat ze precies willen dat de computer doet.

Hoe denken computers?

Computers zijn gemaakt van kleine knopjes die je aan of uit kunt zetten. Wanneer een knop aan staat, wordt dit gerepresenteerd als een 1. Wanneer een knop uit staat, wordt het gerepresenteerd als een 0. Deze enen en nullen worden bits genoemd. Bits zijn de moedertaal van bijna alle computers, dus elk programma moet vertaald worden in bits voordat de computer iets kan uitvoeren.

Verschillende programmeertalen

Er zijn veel verschillende programmeertalen, de meest gebruikte programmeertalen zijn Python, Javascript, Java, PHP en C#. De reden dat er zoveel programmeertalen zijn, is omdat apparaten veel verschillende soorten functies moeten uitvoeren. Het is handig dat er programmeertalen zijn voor alle soorten doeleinden. Net zoals artsen zijn onderverdeeld in verschillende specialismes die elk een probleem oplossen en de juiste tools gebruiken voor hun werk, geldt hetzelfde voor programmeren.

Ontwikkelaars kiezen programmeertalen niet alleen voor het gemak, maar kiezen talen ook op basis van hun persoonlijke smaak. Een programmeertaal is een hulpmiddel waarmee mensen hun ideeën kunnen uiten met computers. Ontwikkelaars hebben veel gemeen maar er is altijd variatie in denkwijze.

Welke talen gebruikt Nederdesign?

Bij Nederdesign werken we voornamelijk met PHP, Javascript, HTML en CSS. Omdat we websites ontwikkelen, gebruiken we codeertalen die gemaakt zijn voor web-ontwikkeling. PHP is een codeertaal die bij web-ontwikkeling voornamelijk aan de serverkant wordt gebruikt. PHP zorgt bijvoorbeeld voor de verwerking van gegevens als jij een formulier invult en verstuurt. HTML en CSS zijn er om vormgeving te geven aan de website en Javascript is een codeertaal waarmee je deze vormgeving interactief maakt. Met Javascript kun je bijvoorbeeld een rood knopje blauw maken als je er met je muis overheen gaat.

Is het moeilijk om codeertalen te leren?

Gelukkig is dit niet het geval. Veel mensen vinden coderen intimiderend omdat ze enkel moeilijke voorbeelden hebben gezien. Coderen is alles letterlijk nemen. Het is eigenlijk hetzelfde als een handleiding schrijven, maar dan voor een computer. De handleiding moet héél specifiek zijn en elk detail moet erin staan.

Conclusie

Samengevat hebben we een variatie aan programmeertalen, omdat er een variatie aan taken gedaan moet worden en een variatie aan mensen die die taken uitvoeren. Interessant!

 

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten