Website

Wat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

3 min leestijd

Het woord wordt dagelijks gebruikt, maar soms is het begrip ‘de cloud’ nog wat vaag. Wat het precies is en hoe het je kan helpen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

Wat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

De cloud zijn servers die worden benaderd via het internet, tezamen met de software en databases die op deze server actief zijn. Deze servers staan in grote datacenters verspreid over de wereld. Door gebruik te maken van de cloud, hoeven bedrijven geen eigen servers meer draaiend te houden en kunnen alle servers, en applicaties die hierop draaien, beheerd worden via het internet.

Praktisch

Wanneer je praktisch gaat kijken naar het beheren, ontwikkelen en gebruiken van applicaties, dan houdt dat eigenlijk in dat je een abonnement afsluit bij een hostingmaatschappij. Deze maatschappij zorgt er dan voor dat je je eigen (of gedeelde) ruimte in de cloud hebt waarop je bijvoorbeeld je applicaties of databases kan ontwikkelen, beheren of simpelweg op kan laten draaien. Je kan de cloud natuurlijk ook gebruiken als (gedeelde) opslag, zo’n opslagaccount is vaak al gratis bij de bekende techbedrijven als Google en Microsoft.

Hoe kan ik het gebruiken?

Laagdrempelig

Als je gebruik maakt van Google Drive of Microsofts variant OneDrive, dan maak je ook gebruik van de cloud. Het is vrijwel gratis, al heb je wel altijd een account bij het desbetreffende bedrijf nodig, en wanneer je data groter wordt dan je account aankan, dan is er vaak nog de mogelijkheid om deze op te waarderen. Je hebt dan vanaf elk apparaat waarop je het account kan gebruiken, toegang tot de bestanden die in deze ruimtes staan. Ook kan je eenvoudig bestanden of mappen delen met anderen die toegang hebben tot deze service.

Grotere plannen

Mocht je echter zelf je applicaties via de cloud willen beheren, dan is het belangrijk dat je precies weet wat je nodig hebt. Er is een legio aan opties voor het aanbieden van je applicatie, gebruiken van virtuele werkstations of creëren van een gedeelde werkruimte. Het is dus zeer belangrijk dat je weet wat belangrijk is voor jouw applicaties en welke opties hiervoor mogelijk zijn. Het kan zomaar zijn dat je jouw applicatie snel wil kunnen opschalen zodat er veel meer gebruikers kunnen worden bediend. Het is dus goed om vooraf te weten wat jouw applicatie nodig heeft!

Conclusie

Het kan voordelen hebben om je eigen ruimte in de cloud te hebben. Het opzetten van een account is eenvoudig en kost vaak weinig of zelfs niets. Wanneer je erover nadenkt om gebruik te maken van de cloud, maak dan een overzicht van alle dingen die belangrijk zijn voor jouw applicatie en ga hier verder mee aan de slag. Wil je weten wat er precies belangrijk voor jouw applicatie is of waar je precies op moet letten? We staan altijd voor je klaar om je op weg te helpen, zodat je stabiel door kan groeien.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiërarchie
2 min leestijd

Visuele hiërarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten