WebsiteWat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

3 min leestijd
Rob van den Berge

Het woord wordt dagelijks gebruikt, maar soms is het begrip ‘de cloud’ nog wat vaag. Wat het precies is en hoe het je kan helpen? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Wat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

Wat is de cloud en hoe kan ik deze gebruiken?

De cloud zijn servers die worden benaderd via het internet, tezamen met de software en databases die op deze server actief zijn. Deze servers staan in grote datacenters verspreid over de wereld. Door gebruik te maken van de cloud, hoeven bedrijven geen eigen servers meer draaiend te houden en kunnen alle servers, en applicaties die hierop draaien, beheerd worden via het internet.

Praktisch

Wanneer je praktisch gaat kijken naar het beheren, ontwikkelen en gebruiken van applicaties, dan houdt dat eigenlijk in dat je een abonnement afsluit bij een hostingmaatschappij. Deze maatschappij zorgt er dan voor dat je je eigen (of gedeelde) ruimte in de cloud hebt waarop je bijvoorbeeld je applicaties of databases kan ontwikkelen, beheren of simpelweg op kan laten draaien. Je kan de cloud natuurlijk ook gebruiken als (gedeelde) opslag, zo’n opslagaccount is vaak al gratis bij de bekende techbedrijven als Google en Microsoft.

Hoe kan ik het gebruiken?

Laagdrempelig

Als je gebruik maakt van Google Drive of Microsofts variant OneDrive, dan maak je ook gebruik van de cloud. Het is vrijwel gratis, al heb je wel altijd een account bij het desbetreffende bedrijf nodig, en wanneer je data groter wordt dan je account aankan, dan is er vaak nog de mogelijkheid om deze op te waarderen. Je hebt dan vanaf elk apparaat waarop je het account kan gebruiken, toegang tot de bestanden die in deze ruimtes staan. Ook kan je eenvoudig bestanden of mappen delen met anderen die toegang hebben tot deze service.

Grotere plannen

Mocht je echter zelf je applicaties via de cloud willen beheren, dan is het belangrijk dat je precies weet wat je nodig hebt. Er is een legio aan opties voor het aanbieden van je applicatie, gebruiken van virtuele werkstations of creëren van een gedeelde werkruimte. Het is dus zeer belangrijk dat je weet wat belangrijk is voor jouw applicaties en welke opties hiervoor mogelijk zijn. Het kan zomaar zijn dat je jouw applicatie snel wil kunnen opschalen zodat er veel meer gebruikers kunnen worden bediend. Het is dus goed om vooraf te weten wat jouw applicatie nodig heeft!

Conclusie

Het kan voordelen hebben om je eigen ruimte in de cloud te hebben. Het opzetten van een account is eenvoudig en kost vaak weinig of zelfs niets. Wanneer je erover nadenkt om gebruik te maken van de cloud, maak dan een overzicht van alle dingen die belangrijk zijn voor jouw applicatie en ga hier verder mee aan de slag. Wil je weten wat er precies belangrijk voor jouw applicatie is of waar je precies op moet letten? We staan altijd voor je klaar om je op weg te helpen, zodat je stabiel door kan groeien.

Rob van den Berge
Rob van den BergeBack-end developer

Met het bouwen van de functionaliteiten van de website ondersteun ik ondernemers en bouwen wij samen een website die past bij hun doelen.

Hoe kan je eenvoudig gebruik maken van de cloud?

We helpen je graag met het realiseren van jouw online doelstellingen. Neem vandaag contact met ons op voor een kenningsmakingsgesprek!

Neem contact op

Ook interessant

13 onmisbare websiteonderdelen
4 min leestijd

13 onmisbare websiteonderdelen

Website:Is jouw website klaar voor het nieuwe jaar? Voldoe je aan alle richtlijnen en is je website wel zo gebruiksvriendelijk als je denkt? Lees hier onze basis tips voor een gebruiksvriendelijke website anno 2023.

Lees meer
Zet je beste footer voor
5 min leestijd

Zet je beste footer voor

Website:De footer is een van de belangrijkste locaties op je website. Ja, we zijn serieus. Qua design is het vaak niet het spannendste onderdeel van je website maar het is wel hét element waar bezoekers op belanden als ze op zoek zijn naar informatie.

Lees meer
9 tips bij het maken van een wachtwoord
4 min leestijd

9 tips bij het maken van een wachtwoord

Website:Online veiligheid is een belangrijk item. Maar hoe verzin je nu een veilig wachtwoord? We geven je 9 tips om makkelijk een veilig wachtwoord te verzinnen.

Lees meer
Bekijk alle berichten