Website

5 tips voor responsief webdesign

2 min leestijd

Met zo’n 4 miljard mobiele telefoongebruikers op de wereld, is het belangrijk dat je website goed leesbaar is op mobiele apparaten. Responsief webdesign biedt de oplossing.

5 tips voor responsief webdesign

5 tips voor responsief webdesign

Goed nieuws: het opbouwen van een responsieve website is niet meer zo lastig als een aantal jaar geleden. We geven je 5 tips, zodat ook jouw website goed werkt en de flexibiliteit biedt die nodig is voor verschillende schermen en apparaten.

1.Houd het simpel

Een van de belangrijkste principes om in je achterhoofd te houden als je een website ontwerpt is: eenvoud is de sleutel tot succes. Soms willen webdesigners uitblinken in het ontwerp van een website. Dat is natuurlijk prima, maar met het oog op een goede responsieve website is het belangrijk dat je alles zo simpel mogelijk houdt. Onthoud hierbij dat je content levert aan een beperkte resolutie. Er is dus geen ruimte voor onnodige vulling van je website.

2.Verwijder onnodige inhoud

Om je website echt uit te laten blinken is het belangrijk om alle niet-essentiële content te verwijderen. Niet alleen voor de gebruikerservaring, maar ook voor de laadsnelheid van je website. Sommige elementen van je website zijn niet bedoeld om op de mobiele versie te laten zien. Het doel van webdesigners is daarom ook om niet de desktopversie van je website een op een na te bouwen als mobiele versie, maar om dezelfde gebruikerservaring te creëren voor bezoekers die gebruik maken van zowel desktop, tablet als mobiele telefoon.

Een goed voorbeeld hiervan is een navigatiemenu bovenaan, of in de zijbalk van je website. Deze menubalk is essentieel op de desktopversie, maar neemt veel ruimte in bij de beperkte resolutie die beschikbaar is op mobiele apparaten.

Een webdesigner kan ervoor kiezen om gebruik te maken van een mobile menu, zodat deze uitklapbaar is en enkel zichtbaar is wanneer de gebruiker het nodig heeft.

3.Geef prioriteit aan mobiele apparaten

Omdat mobiele apparaten belangrijker zijn geworden dan desktops en laptops, is het belangrijk dat je je focust op de interactie van de bezoekers die je website met hun mobiel apparaat bezoeken. Daarna kun je je websiteontwerp uitbouwen voor grotere schermen. Dit zorgt ervoor dat je de beste gebruikerservaring op elk platform realiseert.

4.Maak je afbeeldingen flexibel

Een van de hindernissen van responsief design, zijn trage laadsnelheden van je website. Een van de hoofdoorzaken hiervan? Slecht geoptimaliseerde afbeeldingen! Laat dus je flexibiliteit niet lijden onder deze afbeeldingen.

Je kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je afbeeldingen flexibel worden, maar een van de makkelijkste methoden is het gebruik van .svg bestanden. Deze afbeeldingen kunnen eindeloos geschaald worden zonder verlies van kwaliteit.

Bij gebrek aan .svg bestanden kun je het best gebruik maken van GIF, JPEG of PNG-bestanden die relatief kleine bestandgroottes hebben. Zo helpen ze je om de snelheid van je website omhoog te krijgen.

Bij Nederdesign maken we gebruik van nog een kleiner formaat afbeelding, namelijk het bestandstype .webp. Dit bestandtype is speciaal bedoeld voor online gebruik.

5.Maak je website leesbaar

Zorg ervoor dat je website leesbaar is. Gebruikers willen gemak als ze je website bezoeken, geen opgave. De tekst op je website moet groot genoeg zijn om comfortabel te kunnen lezen op een mobiel apparaat. Wij raden daarom aan om als lettergrootte 18pt. te gebruiken en bij kleinere schermen deze aan te passen naar 14pt.

Conclusie

Bovenstaande tips zijn belangrijk om in gedachten te houden tijdens het ontwerpen van een mobielvriendelijke website. Heb je vragen over de toepassing hiervan, of heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiërarchie
2 min leestijd

Visuele hiërarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten