Online marketing

Een land uitsluiten in Google Analytics

4 min leestijd

We zien het regelmatig bij onze klanten: bezoekers uit landen waar de klant helemaal niet actief is. Er is nu een manier om deze onwaarschijnlijke bezoekers uit te sluiten in Google Analytics. In dit blog lichten we toe hoe je dit doet.

Een land uitsluiten in Google Analytics

Waarom zou je een land willen uitsluiten in Google Analytics?

Onrealistische bezoekers worden vaak veroorzaakt door één of meerdere spambots vanuit een ver land of door een bot die elke dag een paar bezoekers stuurt. Wanneer het onwaarschijnlijk is dat mensen uit bijvoorbeeld China je website bezoeken, zorgen deze bezoekers voor onrealistische data. Bovendien zijn het vaak bezoekers met slechte cijfers, zoals een lage sessieduur, een laag aantal bezochte pagina’s per sessie/bezoek en een extreem hoog bouncepercentage. Dit is vervuiling van je websitedata en vaak zorgt het voor onrealistische cijfers. Een goede reden dus om dit soort landen uit te sluiten in Google Analytics.

Hoe weet je welk land je moet uitsluiten?

Waar je bezoekers geografisch vandaan komen, kun je terugzien in het doelgroeprapport in Google Analytics. Kies in het menu aan de linkerkant voor ‘doelgroep’, vervolgens klik je op ‘GEO’ en kies je voor ‘locatie’. De pagina met locaties wordt nu geladen. Onder de kaart zie je een tabel met daarin alle landen en bijbehorende cijfers.

Staat hier een land tussen waar je niet actief bent, dat geen buurland is én dat extreem slechte cijfers heeft? Dan kun je dit land uitsluiten.

Voordat je een land daadwerkelijk gaat uitsluiten

Realiseer je, voordat je data uitsluit, dat iedere actie in Google Analytics onomkeerbaar is. Natuurlijk kun je altijd de uitsluiting opheffen en het land terug opnemen in de data, maar de data van dat land tijdens de uitsluiting ben je kwijt. Daarom is ons advies om een nieuwe weergave aan te maken of het land uit te sluiten in je weergave met andere ingestelde filters.

Zorg ervoor dat je één weergave hebt waar geen enkele filter in staat. Dit kun je zien als je back-up waar je altijd op kunt terugvallen mocht je toch ergens een fout maken.

Hoe schakel je een land uit in Google Analytics?

Doorloop onderstaande stappen om een land uit te sluiten in Google Analytics.

  1. Log in bij Google Analytics en klik linksonder op beheerder (het tandwieltje). Selecteer nu de juiste weergave (je weergave met filters) of maak een nieuwe weergave aan indien dit de eerste filter is die je instelt.
  2. Klik in de derde kolom op ‘filters’.
  3. Kies nu voor ‘filter toevoegen’ en geef de filter een herkenbare naam zoals ‘land uitsluiten – China’.
  4. Kies bij filtertype voor ‘aangepast’ en vink ‘uitsluiten’ aan. Vervolgens selecteer je bij filterveld ‘land’ en vul je de naam van het land in bij filterpatroon.
  5. Controleer alle gegevens en klik op ‘opslaan’.

Je hebt nu China uitgesloten als land! Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Of wil je weten hoe je de data in Google Analytics moet lezen? Neem gerust eens contact met je op. We helpen je graag verder.

Ook interessant

Volgt jouw website het natuurlijke pad?
3 min leestijd

Volgt jouw website het natuurlijke pad?

Online marketing: Het klinkt misschien raar: een natuurlijk pad voor een website. Maar er zijn echt een aantal ‘regels’ als het gaat om website ontwerp die jouw website kunnen verbeteren. Door bestaande websites zijn een verwachtingspatronen ontstaan.

Lees meer
Hoe voer je een goed zoekwoordenonderzoek uit?
4 min leestijd

Hoe voer je een goed zoekwoordenonderzoek uit?

Online marketing: Zoekwoordenonderzoek is de basis voor een goede SEO en SEA strategie. Maar waar begin je? Er zijn verschillende tools en methodes om de juiste zoekwoorden te achterhalen. We helpen je graag op weg.

Lees meer
Hoe je de scrolldiepte meet in Analytics 4
5 min leestijd

Hoe je de scrolldiepte meet in Analytics 4

Online marketing: Om je websitepagina volledig te zien moeten bezoekers scrollen. Scrollen jouw bezoekers helemaal tot onderaan je website? Door de scrolldiepte te meten in Google Analytics 4 kom je erachter of bezoekers je website helemaal zien.

Lees meer
Bekijk alle berichten