Website

13 onmisbare websiteonderdelen

4 min leestijd

Een website hebben betekent ook meteen dat je nooit klaar bent. Er zijn altijd artikelen, blogideeën, of andere dingen te verzinnen om je website nog aantrekkelijker te maken. Deze trends veranderen echter nogal eens. Laten we eens onder de loep nemen wat er verwacht wordt van een website anno 2023.

13 onmisbare websiteonderdelen

Het uiterlijk van je website

Wanneer een website bezocht wordt, zoekt de bezoeker ook meteen naar herkenbare dingen en vaak zelfs op specifieke plaatsen. De belangrijkste onderdelen heb ik opgesomd.

Klikbaar logo

Bovenaan de pagina wordt eigenlijk altijd een logo of naam verwacht. Wanneer je op deze naam of afbeelding klikt moet je op de homepagina terecht komen. Dit scheelt een menu item en geeft je bezoeker duidelijkheid. Bovendien breng je je naam of logo nog eens onder de aandacht.

Overzichtelijke menustructuur

Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op te verzinnen, maar de meeste mensen zoeken bovenaan de pagina naar een navigatiemenu, zodat ze een makkelijk overzicht hebben van wat er allemaal op je website te vinden is. Voor een bezoeker is elke pagina die niet in een menu zit eigenlijk een soort ‘geheime pagina’. Zorg ervoor dat je menu volledig en duidelijk is, want niemand wil verdwalen.

Contactgegevens

Het kan altijd voorkomen dat bezoekers nog vragen hebben over producten, diensten of andere dingen die op je website staan. Natuurlijk heb je het liefst dat ze deze vragen aan je stellen. Zorg dat je contactgegevens makkelijk te vinden zijn en zorg voor een losse contactpagina.

Call to action

Niets trekt je aandacht zo goed als een goed vormgegeven aandachtspunt. Laat bezoekers bijvoorbeeld je allernieuwste blog lezen door deze prominent naar voren te brengen. Duidelijke contrastkleuren voor deze link doen het altijd goed.

(Veelzeggende) afbeeldingen

Dit is misschien een beetje een inkoppertje, maar anno 2023 kan een website niet meer zonder afbeeldingen. Probeer er wel voor te zorgen dat ze relevant zijn voor je website en niet alleen als vulsel worden gebruikt. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

Een over ons pagina

Bezoekers willen niet alleen weten wat je te bieden hebt, maar ook wie je bent en waar je voor staat. Het gebeurd nog te vaak dat mensen geen vertrouwen hebben in websites puur en alleen, omdat ze niet weten dat ze ook echt met mensen te maken hebben. Draag dit dus uit op een over-ons pagina en laat je bezoekers weten dat je zorg draagt voor alles wat je aanbiedt en dat je hiervan verstand hebt.

Zorg dat je website ook op mobiel werkt

Anno 2023 zijn er legio apparaten te noemen waarmee mensen je website kunnen bereiken. Van smartphones tot slimme televisies en hier en daar zelfs koelkasten. Het is haast onmogelijk om een perfecte website te hebben op alle apparaten, maar zorg er minstens voor dat smartphones, tablets en pc’s/laptops je website goed weergeven.

Functionele eigenschappen website

Er zijn dus veel dingen die bezoekers verwachten te zien op je website. Daarnaast zijn er ook zaken die aanwezig moeten zijn op je website. We benoemen ze hieronder:

Broodkruimelpad

99.9% van alle websites bestaan uit meer dan 1 pagina. Om makkelijk van de ene naar de andere pagina te gaan wordt altijd het menu gebruikt, maar wanneer je een paar pagina’s diep op een pagina zit is het ook fijn om te zien waar je precies zit. Ook kan je makkelijk andere pagina’s vinden die bij de huidige categorie horen. Een broodkruimelpad (of in het Engels ‘Breadcrumb’) laat bovenaan de pagina zien waar je precies bent op een website en geeft je de mogelijkheid om met 1 klik op een overzichtspagina te komen of terug naar de homepagina te gaan.

Een manier om contact op te nemen

In de bovenstaande lijst werd al aangehaald dat een bezoeker makkelijk contact met je moet kunnen opnemen. Probeer er ook voor te zorgen dat ze niet persé de telefoon moeten pakken. Maak een mooie contactpagina en zorg voor een zo kort mogelijk formulier die een bezoeker alleen maar hoeft in te vullen. In een eerder blog leggen wij uit hoe je dit het beste kan doen.

Zorg voor klantreviews (zakelijk)

Heb je een zakelijke website of misschien wel een webshop, zorg er dan voor dat bezoekers klantenreviews kunnen bekijken. Dit zorgt voor meer transparantie en geeft een bezoeker nét dat beetje meer vertrouwen in je en jouw diensten en/of producten.

Bedrijfsgegevens (zakelijk)

Je bedrijfswebsite moet natuurlijk professioneel overkomen, niemand gaat diensten bij je afnemen wanneer ze niet weten met wie ze te maken hebben. Zet (bij voorkeur op elke pagina) je bedrijfsgegevens op je website zodat bezoekers weten met wie ze te maken hebben.

Search Engine Optimization

Natuurlijk wil je ook dat je website goed gevonden wordt wanneer iemand iets zoekt met zijn favoriete zoekmachine. SEO helpt je om beter vindbaar te worden en kan er voor zorgen dat je hoger in de zoekresultaten komt te staan.

Algemene voorwaarden, cookieverklaring en privacyverklaring

In Europa is het zelfs verplicht om aan te geven wat je doet met data van bezoekers. Op deze pagina’s kunnen bezoekers vinden aan welke regels jij je houdt en welke gegevens je nodig hebt om bezoekers goed van dienst te zijn. Wil je bezoekers de mogelijkheid geven om ze zelf te laten kiezen welke data er gebruikt mag worden, zorg dan dat deze keuze niet scherm vullend is. Meer weten over cookies?

Conclusie

Anno 2023 is het makkelijker dan ooit geworden om een website of webshop te hebben. Zorg er echter wel voor dat bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken en dat je niet achter blijft. Met de bovenstaande lijsten zou je makkelijk mee moeten kunnen om 2023 goed te starten. In ieder geval op website gebied. Wil je meer weten over hoe je je website (nog) completer kan maken? Neem dan gerust contact met ons op voor een goed en inhoudelijk advies.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten