Website

9 tips bij het maken van een wachtwoord

4 min leestijd

Steeds meer dingen zijn te regelen via het internet. Dit houdt ook in dat er steeds meer verschillende accounts bestaan en al die accounts maken gebruik van een wachtwoord. Soms met nog wat extra maatregelen, maar daar komen we later op terug. Het wordt dus ook steeds belangrijker dat deze wachtwoorden niet door anderen te raden zijn. Maar hoe kan je dit nu eenvoudig doen zonder dat je voor elk account de ‘wachtwoord vergeten’ knop aan moet klikken?

9 tips bij het maken van een wachtwoord

Verplichte leestekens en cijfers

Bij het aanmaken van een account moet je een wachtwoord aanmaken. Lukt dit niet? Dan zal je account niet geactiveerd kunnen worden. Tijdens het aanmaken van dit wachtwoord krijg je vaak foutmeldingen, zoals ‘er moet minimaal één hoofdletter en een cijfer gebruikt worden’. Of je ziet misschien een meter die aangeeft of je wachtwoord wel veilig genoeg is. Deze tekens worden verplicht om een wachtwoord complexer te maken zodat ze minder snel geraden kunnen worden. Dit houdt echter niet in dat een wachtwoord moeilijker te onthouden is!

Dingen om rekening mee te houden

Deel geen wachtwoorden

Het klinkt misschien overbodig, maar houdt een wachtwoord persoonlijk. Wanneer je anderen toegang geeft, dan wordt de kans alleen maar groter dat je wachtwoord ergens rondzwerft en zo door mensen wordt gebruikt waarvan je dit niet wilt.

Gebruik een wachtwoord maar 1 keer

Ook al heb je een superveilig wachtwoord, gebruik deze dan niet voor al je accounts. Mocht je wachtwoord een keer geraden, gehackt of wat dan ook zijn, dan is er meteen toegang tot al je accounts. Je wilt toch ook niet 1 sleutel voor je huis, auto, telefoon én bankrekening?

Gebruik 2 factor authenticatie

In een vorig blog hebben we het al eens gehad over 2 factor authenticatie. In het kort houdt dit in dat je buiten een wachtwoord ook andere manieren nodig hebt om in te kunnen loggen. Een veilig wachtwoord, én bijvoorbeeld het juiste telefoonnummer, maakt het inloggen een stuk moeilijker te hacken, raden en is dus veiliger.

Langer is beter dan complexer

De tijd dat een wachtwoord kon bestaan uit je verjaardag of trouwdatum is al lang niet meer. Buitenom de verplichte tekens zoals hoofdletters, cijfers en leestekens is het goed om een wachtwoord te verzinnen dat door een ander niet te raden is. Des te langer het wachtwoord is, des te moelijker is het ook te raden. ‘Iwant2b!’ is nog steeds makkelijker te raden/kraken dan ‘IknowAll4Ever246?’. Gebruik minimaal 8 tekens, maar 16 is beter.

Gebruik verschillende tekens (hoofdletters, cijfers en leestekens)

Meestal word je bij het verzinnen van een wachtwoord al verplicht om gebruik te maken van een hoofdletter, cijfer en leesteken. Je kan meerdere van deze tekens gebruiken om het nog veiliger te maken. Kies bijvoorbeeld hoofdletters voor elke 2e letter in een woord of vervang een ‘a’ eens door een ‘@’ of een ‘e’ door een ‘3’ zoals ‘InLoG@g0ogl3’. Zorg wel dat het wachtwoord te onthouden is.

Gebruik een wachtzin

Aangezien langer beter is dan complex, is het ook een aanrader om een wachtzin te gebruiken. Dit is een wachtwoord opgebouwd uit meerdere woorden. ‘Inlog123@gmail’ wordt dus veiliger wanneer het vervangen wordt door ‘MijnInlog4gMail@google123’. Dit maakt ook dat het makkelijker wordt om te onthouden.

Zorg dat een wachtwoord moeilijk te raden is, maar makkelijk te onthouden

Hiervoor zou je bijvoorbeeld een ezelsbrug kunnen maken. Een goede manier is bijvoorbeeld een zin te nemen en van elk woord de eerste letter te pakken. ‘Een aap die geen bananen eet’ (een bekende zin bij gitaristen) kan dus worden afgekort tot ‘Eadgbe’.

Gebruik een wachtwoordmanager zoals keepass, lastpass of bitwarden

Er zijn best wel wat applicaties die je kunnen helpen om je wachtwoorden makkelijk én veilig te kunnen beheren. De meest bekende zijn Keepass, LastPass en Bitwarden. Houd er wel rekening mee dat de veiligheid van de app ook in orde is. Organisaties zoals de consumentenbond en tweakers zoeken dit tot de bodem uit. Doe dus onderzoek voor je een app toegang geeft tot al je ‘dure’ wachtwoorden. Natuurlijk kan je ook opschrijven en dit weer op een veilige plaats bewaren maar dit kan moeilijker zijn wanneer je een keer niet thuis bent en je wilt toch een wachtwoord opzoeken.

Check of je wachtwoord een keer gehackt is op haveibeenpwnd.com

Er zijn ook websites die bijhouden welke wachtwoorden op welke websites zijn gehackt. Je kan dus makkelijk controleren of je wachtwoorden van je bekend zijn gemaakt. Sta je op de lijst, vervang dan zo snel mogelijk je wachtwoord bij het bettreffende account.

Conclusie

Het hoeft niet moeilijk te zijn om en wachtwoord te verzinnen die een ander niet kan raden én die je zelf wel kan onthouden. Hou daarvoor wel een paar dingen in de gaten en sla je wachtwoorden veilig op. Het kan zeker lonen om hiervoor een wachtwoordmanager te gebruiken maar zorg dat je hiervoor een vertrouwde applicatie gebruikt. Wil je meer weten over je online veiligheid en hoe je veiligheid in je website of webapplicatie kan verwerken, neem dan gerust contact met ons op.

 

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten