Website

Wat is twee factor authenticatie en waarom is het belangrijk?

2 min leestijd

Iedere keer dat je ergens inlogt, gebruik je een wachtwoord. Natuurlijk heb je deze wachtwoorden zorgvuldig gekozen, maar is enkel een wachtwoord nog wel veilig genoeg? Of moet je overstappen naar twee factor authenticatie?

Wat is twee factor authenticatie en waarom is het belangrijk?

Veilig surfen op het web

We doen allemaal ons best om zo veilig mogelijk op het internet rond te kunnen struinen. Vooral wanneer het op het maken van een wachtwoord aankomt. De meeste applicaties zorgen er al voor dat je aan verschillende voorwaarden moet voldoen voordat je überhaupt door kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een hoofdletter, cijfer en een speciaal teken in je nieuwe wachtwoord én een minimale lengte. Maar als het maar op één woord van 8 tekens aankomt, dan is dit vaak makkelijk te onthouden. Ook voor mensen die dit wachtwoord niet zouden moeten weten! Verder is er een risico dat wachtwoorden op meerdere plaatsen (her-)gebruikt worden. Dit kan veiliger door het gebruik van een extra stap bij het inloggen.

Wat is twee factor authenticatie?

Bij deze vorm van inloggen wordt er gebruik gemaakt van een extra stap. Deze stap kan op verschillende manieren worden gebruikt. Dit kan inhouden dat er een code naar je e-mailadres wordt gestuurd die je in het volgende venster moet invullen, maar ook een sms, een wachtwoord dat gemaakt wordt in bijvoorbeeld “Google Authenticator” of je vingerafdruk kan deze stap zijn. Het gaat er in deze stap voornamelijk om dat diegene die in wil loggen, ook daadwerkelijk de persoon is die dit mag. Een voorbeeld is de DigiD code die je nodig hebt om in te kunnen loggen bij overheidsinstanties.

Hoe werkt het?

Hoe werkt het om in te loggen met een twee factor authenticatie, oftewel tweestapsverificatie? In feite gebeurt dit al op veel plaatsen en zal je dit al vaker hebben gedaan. Wanneer je wilt inloggen bij de belastingdienst moet je toestemming geven door je persoonlijke code in de DigiD app in te voeren. Wil je inloggen in de app van je bank, dan moet je vaak nog je vingerafdruk scannen. Na het invoeren van je wachtwoord wordt dit gecontroleerd en wanneer dit wachtwoord klopt, wordt er nog een stap gebruikt om te kijken of jij ook echt de persoon bent die je zegt te zijn.

Maak twee factor authenticatie mogelijk

Twee factor authenticatie is ontwikkeld om het gevoelige gegevens beter te beschermen. Het is niet verplicht, maar aangezien er veel winst te behalen valt is het altijd goed om twee factor authenticatie mogelijk te maken. Gebruikers kunnen dan zelf kiezen of ze de extra stap willen gebruiken om hun gegevens te beschermen. De manier om deze extra stap te nemen ligt aan wat er nu opgeslagen wordt. Eigenlijk wordt je webapplicatie er alleen maar veiliger van.

Conclusie

In de huidige tijd is het heel belangrijk om veilig op het internet te kunnen werken en te garanderen dat anderen niet bij jouw gegevens kunnen. Waar het 30 jaar geleden genoeg was om een wachtwoord te hebben, is dat nu niet meer voldoende om gebruikersgegevens te kunnen beschermen. Twee factor authenticatie helpt het beveiligen van applicaties door een extra stap toe te voegen aan het inlogproces. Wil je meer weten over twee factor authenticatie of wil je weten hoe je dit toe kan passen in jouw webapplicatie? We geven graag antwoord op al jouw vragen!

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten