WebsiteEncryptie. Wat is het en hoe gebruik je het? 4 tips!

3 min leestijd
Rob van den Berge

We hoeven je vast niet te vertellen dat goede beveiliging belangrijk is voor een webapplicatie. Een onderdeel hiervan is het versleutelen van belangrijke en gevoelige gegevens. Hoe? We geven je 4 tips om jouw webapplicatie nóg veiliger te maken.

Encryptie. Wat is het en hoe gebruik je het? 4 tips!

Wat webapplicaties vooral doen, is het tonen, bewerken, opslaan en doorsturen van gegevens. Wanneer het gaat om opslag en doorsturen van gegevens, dan mag het natuurlijk duidelijk zijn dat dit veilig moet gebeuren. Maar, dit is helaas niet altijd het geval… De laatste jaren hoor je steeds vaker verhalen over inbraken op digitale systemen. Hierdoor komen veelal persoonlijke gegevens op straat terecht. Van overheidssystemen en grote bedrijven tot gamestudio’s, niemand wordt gespaard. Daarom is het extra belangrijk dat je beveiliging in orde is. Een belangrijke stap om hierin te nemen is versleuteling!

Onleesbaar

Een ander woord voor versleuteling is ‘encryptie’. Dit houdt eigenlijk in dat een normaal leesbare tekst aangepast wordt naar een onleesbare tekst. Nadat de tekst is aangepast, is deze niet meer te lezen zonder dat er extra stappen worden genomen. In de loop der jaren zijn er veel manieren geweest om gegevens zo te behandelen zodat ze niet meer leesbaar zijn. Maar vanwege een steeds verder ontwikkelende digitale wereld, blijft deze ontwikkeling voortduren. Om ervoor te zorgen dat digitale inbrekers en hackers niets kunnen met de data die ze zojuist hebben bemachtigd, zijn er tegenwoordig encryptiemethodes die eeuwen zouden duren om te kraken. Zelfs met de snelste computers heeft een hacker er dus niets aan om deze data in te kunnen zien. Hij of zij heeft tenslotte de juiste informatie nodig. Meestal zijn dat één of meerdere sleutels die bestaan uit een reeks van cijfers, getallen en leestekens.

4 tips

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat bij een eventuele inbraak al je persoonlijke gegevens onbruikbaar worden? We hebben een paar tips op een rij gezet om je data te versleutelen.

  1. Zorg ervoor dat alle persoonsgegevens en gevoelige bedrijfsdata versleuteld worden opgeslagen.
  2. De eventuele sleutels om de versleutelde gegevens uit te kunnen pakken, moeten veilig bewaard worden, niet op een kladblok in je bureaula.
  3. Wachtwoorden mogen nooit zichtbaar zijn! Zelfs bij het veranderen of controleren van een wachtwoord is het nooit nodig om deze te laten zien.
  4. Houd in gaten of er misschien nieuwe encryptiemethodes zijn. Het vervangen van methodes is meestal niet zo ingrijpend, maar het kan je veiligheid aanzienlijk vergroten.

Conclusie

Zorg ervoor dat alle gegevens die rechtstreeks naar personen verwijzen (naam, e-mailadres, telefoonnummers enzovoorts) én bedrijfsgevoelige gegevens op de juiste manier worden behandeld en opgeslagen. Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om deze data onbruikbaar te maken voor onbevoegden. Wil je meer weten over encryptie en beveiliging van je webapplicatie of database? Wij adviseren je hierin graag.

Rob van den Berge
Rob van den BergeBack-end developer

Met het bouwen van de functionaliteiten van de website ondersteun ik ondernemers en bouwen wij samen een website die past bij hun doelen.

Hulp nodig bij het beveiligen van jouw website?

We helpen je graag met het realiseren van jouw online doelstellingen. Neem vandaag contact met ons op voor een kenningsmakingsgesprek!

Neem contact op

Ook interessant

13 onmisbare websiteonderdelen
4 min leestijd

13 onmisbare websiteonderdelen

Website:Is jouw website klaar voor het nieuwe jaar? Voldoe je aan alle richtlijnen en is je website wel zo gebruiksvriendelijk als je denkt? Lees hier onze basis tips voor een gebruiksvriendelijke website anno 2023.

Lees meer
Zet je beste footer voor
5 min leestijd

Zet je beste footer voor

Website:De footer is een van de belangrijkste locaties op je website. Ja, we zijn serieus. Qua design is het vaak niet het spannendste onderdeel van je website maar het is wel hét element waar bezoekers op belanden als ze op zoek zijn naar informatie.

Lees meer
9 tips bij het maken van een wachtwoord
4 min leestijd

9 tips bij het maken van een wachtwoord

Website:Online veiligheid is een belangrijk item. Maar hoe verzin je nu een veilig wachtwoord? We geven je 9 tips om makkelijk een veilig wachtwoord te verzinnen.

Lees meer
Bekijk alle berichten