Website

3 Back-up tips voor je website en webshop

3 min leestijd

Het maken van een back-up van je website of webshop voorkomt dat je alles kwijt bent wanneer er iets mis gaat met de webserver waarop je zorgvuldig ingerichte systeem draait. Maar waar moet je nu precies op letten bij het maken van een back-up en hoe vaak moet je dit doen?

3 Back-up tips voor je website en webshop

Introductie

Elke website en webshop eigenaar weet dat het kan voorkomen dat er iets fout gaat waardoor je website (tijdelijk) niet bereikbaar is. Meestal zijn dit storingen waardoor je website even niet bereikbaar is, maar in ernstigere gevallen kan het voorkomen dat er een blijvend probleem is ontstaan waardoor je website of webshop “uit de lucht” is en - wanneer je daar niets aan doet - blijft.

Om zulke situaties voor te zijn adviseren we om regelmatig een kopie te maken van je complete online systeem. Bijna alle hostingbedrijven maken automatisch back-ups op gezette tijden, maar een back-up is pas een goede back-up wanneer het op een andere plaats bewaard wordt dan het origineel. Zelf met regelmaat een back-up maken en veilig bewaren is dus zeker een aanrader.

Ook kan je back-up je redden wanneer een onbevoegd persoon je inloggegevens heeft weten te veranderen. Niet elke hack-methode is hiermee op te lossen, maar het kan zeker geen kwaad wanneer je alle data nog achter de hand hebt.

Frequentie back-up

Natuurlijk is regelmaat een rekbaar begrip, voor de een is dat dagelijks, een ander vindt eens in de maand of zelfs eens in het jaar genoeg. Het ligt eraan hoe vaak je de content aanpast. Wanneer je dagelijks foto’s toevoegt, teksten verandert of andere veranderingen doet aan je content, is het aan te raden om elke week een back-up te maken. Wijzig je de inhoud minder vaak, dan is eens in de maand  een goed advies. Heb je echter een webshop, of een website met veel verkeer, dan is dagelijks geen overbodige luxe. Het kost namelijk weinig tot niets om een back-up te maken, maar het kan wel veel kosten wanneer je alle bestellingen van een week in 1 klap kwijt bent!

Ook is het belangrijk om voor én na elke grotere verandering een back-up te maken. Het installeren van een nieuwe plugin, thema, module of het veranderen van de opmaak kan ervoor zorgen dat het hele systeem niet meer goed draait. In zulke gevallen is het fijn dat je even terug kunt gaan naar een versie waarin alles nog werkte.

Van wat maak je een back-up?

De beste manier is om een back-up te maken van het complete systeem. Dit is de website of webshop, alle documenten, foto’s én alle database-gegevens. Houd er wel rekening mee dat database-gegevens niet meegenomen worden wanneer je alle bestanden van je server kopieert. Meestal kan je in het CMS een export van alle gegevens uitvoeren en deze opslaan in een bestand.

Hoe maak je een back-up?

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. Lees je even in hoe dit het beste in jouw CMS gedaan kan worden. Meestal is het mogelijk om een plugin te installeren waarmee je alle benodigde data kunt exporteren zodat je deze kunt opslaan.

Wanneer je de inlogdata van de FTP server hebt is het ook mogelijk om (bijvoorbeeld met behulp van Filezilla) alle bestanden te downloaden en in een .zip bestand te bewaren.

Hoe lang bewaar je een back-up?

Natuurlijk is het onmogelijk om alle back-ups oneindig te bewaren, maar hou in elk geval minimaal 30 dagen aan om ervoor te zorgen dat je altijd terug kunt vallen wanneer het nodig is.

Tips

  1. Plan je back-up in. Je krijgt zo een goed overzicht.
  2. Hou je bestanden gescheiden van het netwerk. Op deze manier maak je het digitale inbrekers onmogelijk om je data te bemachtigen. Een kluis is een mooie plaats.
  3. Bewaar altijd back-ups van meerdere momenten. Je kunt zo altijd terug gaan naar het beste moment.

Conclusie

Back-ups zijn belangrijk voor elke website en webshop eigenaar. Zorg dat je regelmatig een back-up maakt van alle data die belangrijk zijn om je website of webshop draaiend te houden. Zo maken wij elke dag automatisch een back-up voor onze klanten. Wil je meer weten over back-ups of heb je hulp nodig bij het maken van een back-up? Dan helpen we je graag verder.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten