Website

Een webapplicatie, wat is dat nou precies?

3 min leestijd

Een webapplicatie heeft iets weg van een interactieve website, maar is het absoluut niet. Simpel gezegd: een website bekijk je, een webapplicatie gebruik je. Wat kun je met een webapplicatie, welke voordelen heeft het en hoe kun je het effectief inzetten binnen jouw bedrijf? We leggen het je uit. 

Een webapplicatie, wat is dat nou precies?

Wat is een webapplicatie?

Als we praten over een webapplicatie hebben we het over een programma dat altijd via de browser beschikbaar is. Vaak moet je inloggen om toegang te krijgen tot het systeem. Het doel van een webapplicatie is het vereenvoudigen van bedrijfsprocessen. Er zijn verschillende voorbeelden van webapplicaties:

De grote voordelen

Steeds meer bedrijven kiezen voor een webapplicatie. Dit kan een standaard systeem zijn of een oplossing op maat. Een webapplicatie kan heel waardevol zijn voor jouw bedrijf. Je kunt klantervaringen verbeteren, een efficiëntere workflow opzetten en daarmee tijd en geld besparen. Het is niet meer nodig om software te installeren op je computer, een webapplicatie is altijd bereikbaar en heeft een geoptimaliseerde weergave op je pc, tablet en smartphone. Waar je ook bent, je kunt jouw webapplicatie gebruiken! Genoeg voordelen, hoe ga je aan de slag?

1. Doel en visie

Wat wil je bereiken met jouw webapplicatie? Door het doel kort en bonding te formuleren leg je de basis voor een succesvolle webapplicatie. Iedere functionaliteit die toegevoegd wordt aan de webapplicatie moet ertoe leiden dat het doel eerder bereikt wordt. Enkele vragen die jou kunnen helpen met het beschrijven van jouw doel zijn:

  • Wat is het probleem waar je tegen aan loopt?
  • Welk proces wil je automatiseren?
  • Waar kun je tijdswinst mee behalen?

Daarnaast is het erg belangrijk om een visie te hebben. Wat is voor jou de ultieme webapplicatie? Welke functionaliteiten heeft deze app? Iedere stap die ontwikkeld wordt moet voldoen aan deze visie en moet natuurlijk helpen om het doel te bereiken.

2. Bereikbaarheid

Wanneer je het doel van de webapplicatie geformuleerd hebt, is het goed om na te denken over de bereikbaarheid. Wordt de applicatie enkel binnen het bedrijf gebruikt of wil je ook klanten toegang geven? Wanneer klanten gebruik maken van je applicatie, kun je hem koppelen aan je website om ze snel toegang te geven.

3. Koppelingen

Maak je binnen je bedrijf gebruik van softwarepakketten? Het is slim om deze zoveel mogelijk te koppelen aan elkaar. Vaak zijn softwarepakketten volledig geïntegreerd binnen een bedrijf en kun je niet zonder. Hierin zit vaak belangrijke data, zoals klanten, medewerkers en projecten. Door deze data in te lezen, voorkom je fouten en dubbele data. Je zit er immers niet op te wachten om iedere medewerker opnieuw in te moeten voeren. Er zijn altijd mogelijkheden om applicaties aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld een application programming interface (API). Dit is software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Heeft een pakket een API, dan kunnen we deze gebruiken om de data in te lezen. Wanneer er geen API beschikbaar is, zijn er vaak andere mogelijkheden.

4. Design

Een applicatie waarbij niet duidelijk is hoe deze werkt, zal niet snel gebruikt worden. Daarom denken we bij Nederdesign goed na over de gebruikersvriendelijkheid van een webapplicatie. Deze moet veilig en vertrouwd aanvoelen. Het moet voor een gebruiker vanzelfsprekend zijn welke vervolgstappen er gebeuren wanneer ze op een bepaalde button klikken.

5. Veiligheid en betrouwbaarheid

Over de veiligheid van een webapplicatie kunnen we meerdere blogartikelen schrijven. We kunnen technische details geven waar de bits en bytes je rond de oren vliegen. Bij het ontwerpen van een webapplicatie moet er goed nagedacht worden over de veiligheid en de betrouwbaarheid van een app. Zorg voor een goed toegangsbeheer, weet wie toegang heeft tot de applicatie en welke rechten deze persoon heeft. Zorg voor goede monitoring en registreer iedere stap die gedaan wordt binnen het proces.

Conclusie

Een maatwerk webapplicatie is ideaal om bedrijfsprocessen te automatiseren. Het levert een tijdsbesparing op binnen het bedrijf, zorgt ervoor dat processen minder foutgevoelig worden en dat medewerkers meer tijd kunnen besteden aan winstgevende activiteiten. Aan de hand van jouw bedrijfsproces helpen we graag met het opzetten van een webapplicatie.

Bonustip

Het uitschrijven van een bedrijfsproces is een tijdrovende klus. Er zijn vaak allerlei uitstapjes of varianten mogelijk in het proces. Teken het proces daarom uit in een zogenaamde flowchart. Hiermee maak je het proces sneller inzichtelijk en kun je met lijntjes snel verbanden leggen.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten