Online marketing

Vijf tips voor een goede pitch

2 min leestijd

Je hebt vast al eens van de term ‘elevator pitch’ gehoord: een verkoopverhaal dat je vertelt terwijl je de lift neemt naar een andere verdieping. Je ziet elkaar slechts kort en hebt dus weinig tijd om een blijvende indruk achter te laten op de ander. De korte tijd dwingt je om jouw verhaal zo helder mogelijk te vertellen. Met de volgende vijf stappen werken we samen toe naar een heldere en effectieve pitch!

Vijf tips voor een goede pitch

In vijf stappen naar een goede pitch

Het is wel zo netjes om jezelf eerst voor te stellen. Iedere goede pitch begint daarom met jouw naam, jouw functie en het bedrijf waarvoor je werkt. 

Stap 1: Vraag of probleem

Een prospect is alleen in jou geïnteresseerd wanneer je zijn of haar problemen kunt wegnemen. Een bekende invalshoek komt van een bedrijf dat o.a. boormachines verkoopt. Ze verkopen eigenlijk geen boormachines, maar een gat in de muur. Met andere woorden: het gaat de prospect niet om de boormachine, maar om wat hij of zij daarmee kan: welk probleem neem je weg?

Doe je research en haak in op een herkenbaar probleem van jouw doelgroep.

Stap 2: Bied de oplossing

Nadat je het probleem van jouw klant hebt benoemd, kun je meteen de oplossing presenteren. Schroom niet om daarbij harde cijfers te gebruiken: Met de inzet van Google Ads zorgen wij voor 40% meer bezoekers op jouw website. Claims die je kunt ondersteunen met cijfers zijn krachtiger dan vage beweringen over jouw product of dienst. Zet ze gericht in om je pitch te versterken en zorg ervoor dat ze gebaseerd zijn op waargebeurde klantcases. Zo kun je er makkelijk op terugvallen wanneer jouw prospect er drie weken later op terugkomt.

Stap 3: Geef waarde aan jouw product of dienst

Begin niet direct over de kenmerken of eigenschappen van jouw product of dienst, maar verpak ze als een voordeel voor jouw klant. Als voorbeeld: een extra dik handvat van trilling dempend materiaal is erg fijn en maakt het makkelijker om het gat op de juiste plaats in de muur te boren. Welke van deze twee wil je benoemen? Het trilling dempend materiaal of de eenvoud waarmee je een gat in de muur boort?

Stap 4: Feiten en cijfers

Onderbouw je pitch met harde feiten en cijfers. Hoeveel klanten heb je geholpen met jouw dienst? Welke ervaringen hebben ze met jouw product of dienst? Door cijfers, quotes of voorbeelden uit de praktijk te benoemen, onderstreep je de kracht van jouw product of dienst en maak je jouw sales en pitch geloofwaardig.

Stap 5: De afsluitende vraag

Iedere pitch zou moeten eindigen met een vraag of call-to-action. Betrek bij deze vraag altijd de prospect. Iedereen vindt het fijn wanneer er interesse getoond wordt in hem of haar. Het geeft jouw prospect de kans om over zichzelf te praten. Zoek naar haakjes waar je op kunt inhaken, stel vervolgvragen en wees oprecht geïnteresseerd. Zorg ervoor dat je weet hoe jij de prospect kunt helpen met jouw product of dienst.

Vertaal je jouw pitch naar jouw website? Sluit af met een pakkende vraag en een opvallende call-to-action button. Welke vervolgstap wil je dat bezoekers van jouw website nemen? Direct een offerte aanvragen of ga je dieper in op jouw product of dienst?

Aan de slag!

Met deze vijf stappen kun je jouw pitch schrijven. De kans dat je jouw pitch nodig hebt in een lift is niet zo groot. Maar er zijn genoeg andere momenten waarop je jouw pitch kunt inzetten. Tijdens netwerkborrels en ontbijtnetwerken krijg je vaak kort de kans om jezelf te introduceren. Door te eindigen met een vraag aan jouw gesprekspartner, heb je een goede start voor een gesprek. Stel de juiste vragen die jou helpen om de prospect te kunnen helpen met jouw product of dienst en wees oprecht geïnteresseerd! Wanneer heb jij jouw pitch voor het laatst geoefend?

Ook interessant

Hoe schrijf je een over ons pagina
3 min leestijd

Hoe schrijf je een over ons pagina

Online marketing: Een van de meest bezochte pagina’s op een website is de over ons pagina. Waarom? Omdat mensen willen weten bij wie ze kopen. Een goede over ons pagina werkt conversie verhogend. Genoeg redenen om ermee aan de slag te gaan.

Lees meer
Wat is cross-sell en up-sell en hoe zet je dit in binnen je bedrijf?
Online vindbaarheid
3 min leestijd

Online vindbaarheid

Online marketing: Iedereen wil dat zijn pagina bovenaan in Google staat. Naast het schrijven van een goede tekst kun je nog meer doen om je pagina zo snel mogelijk, zo hoog mogelijk te laten scoren. Een daarvan is je pagina indexeren.

Lees meer
Bekijk alle berichten