Website

6 tips om de snelheid van je website te verbeteren

4 min leestijd

Een langzame website is niet alleen vervelend, het kan ook zorgen voor minder bezoekers en een lagere ranking in de zoekmachines. Hoe dat precies zit? We leggen het je graag uit en geven 6 tips om je laadtijden te verbeteren.

6 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Gejaagd

Ken je dat: je moet nog even snel iets opzoeken en klikt op een resultaat uit de zoekopdracht. Op zulke momenten wil je dat datgene wat je opzoekt er zo snel mogelijk staat. Duurt dit te lang? Dan zoeken we meteen een alternatief. Er zijn echter nog meer redenen waarom het van belang is dat je website snel geladen wordt…

Wat bepaalt de laadtijd?

Eigenlijk bepaalt ieder onderdeel van je website het aantal bytes dat moet worden gedownload om de website te bezoeken. Des te meer bytes, des te langer het duurt voordat de website ingeladen wordt. Ieder stukje html, een extra opmaakbestand, afbeelding of javascriptfunctie helpt dus te bepalen hoe lang het duurt voor een gebruiker je website kan gebruiken. Dit betekent natuurlijk niet dat je website geen afbeeldingen kan bevatten, maar door deze slim te gebruiken kun je je laadtijd aanzienlijk verbeteren. Ook is het makkelijk om de functionele onderdelen van je website, bijvoorbeeld in javascript, in te laden wanneer je website al wordt weergegeven.

Invloed op gebruikerservaring

In deze gejaagde tijd is tijd meer waard dan ooit. Ook zijn er, voor de meeste websites, veel alternatieven voor handen. Deze concurrenten doen allemaal hun best doen om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen en te houden. Wanneer het langer duurt voordat jouw website geladen is, dan zullen bezoekers sneller geneigd zijn om af te haken en een alternatief te zoeken. 1 op de 4 bezoekers haakt zelfs af wanneer de laadtijd langer is dan 4 seconden. 

Het gebruik van internet op mobiele telefoons is niet meer weg te denken en juist om deze reden is het steeds belangrijker om de laadtijden van mobiele platforms apart te bekijken of zelfs als uitgangspunt te nemen. Mobiele browsers zijn altijd langzamer dan hun desktop tegenhangers en omdat deze massaal gebruikt worden, kan het lonen om de belangrijkste onderdelen te bekijken via mobiele browsers.

Invloed op zoekmachineranking

Ook zoekmachine gigant Google legt nu grote focus op de mobile-first strategie waardoor het nóg belangrijker is geworden om de laadtijd van je website te meten in mobiele browsers. Laadtijden worden zelfs gebruikt om je website te indexeren; een sneller ladende website komt dus hoger in de rankings! De gemiddelde laadtijd van een website is zelfs rond de 10 seconden en dat terwijl Google aanraadt om de laadtijden onder de 2 seconden te houden.

Het kan dus zeker lonen om je website te optimaliseren en de laadtijden zo laag mogelijk te houden. Hieronder 6 tips om de laadtijd van jouw website te verbeteren.

Tips om laadtijd te verbeteren

Houd bestanden zo klein mogelijk

Grotere bestanden duren langer om te verwerken, probeer deze dus zo klein mogelijk te houden.

Gebruik ‘lazy loading’

Lazy loading wordt gebruikt om onderdelen in te laden wanneer de website zelf al is geladen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwssites die de afbeeldingen achteraf inladen.

Gebruik niet te veel plugins

Plugins worden doorgaans gemaakt om te werken onder zoveel mogelijk omstandigheden en met zoveel mogelijk opties. Al deze opties zorgen voor een groter bestand, wat de laadtijd aanzienlijk kan verlengen. Gebruik dus niet te veel plugins.

Optimaliseren van mediabestanden

Het aantal afbeeldingen, video’s en andere media en de grootte hiervan kunnen je laadtijd ontzettend verlengen. Gebruik bijvoorbeeld kleinere afbeeldingen of verander de indeling waardoor het bestand kleiner wordt.

Optimaliseren van je bronbestanden (minificatie)

Voor bijna alle plugins zijn versies verkrijgbaar die zo klein mogelijk gemaakt zijn. Deze versies zullen sneller laden dan de ‘leesbare’ varianten hiervan.

Test je laadtijden op mobiele telefoons

Om ervoor te zorgen dat je ranking én gebruikerservaring up-to-date zijn, moeten ook bezoekers op mobiele platforms zo laag mogelijke laadtijden ervaren. Testen dus!Natuurlijk kun je zelf bekijken hoe het er met de laadtijden van jouw website voor staat. Dit kan je doen via bijvoorbeeld Google pagespeed.

Conclusie

Lagere laadtijden zorgen voor een betere ranking in zoekmachines en een betere gebruikerservaring. Zelf het een en ander optimaliseren? Dat kan prima! Mocht je meer willen weten over betere laadtijden of hoe je dit in jouw website kan verbeteren, dan staan we graag voor je klaar.

Ook interessant

Wireframe, een solide basis voor je website
2 min leestijd

Wireframe, een solide basis voor je website

Website: De website ontwikkeling bij Nederdesign gaat via een structureel traject. Bij de website ontwikkeling starten we met een wireframe. Maar wat is dit precies en hoe ‘lees’ je deze?

Lees meer
Visuele hiƫrarchie
2 min leestijd

Visuele hiƫrarchie

Website: Hiërarchie is belangrijk in een website. Binnen één oogopslag moet duidelijk zijn wat het meest belangrijk is op de website. Visueel doe je dit met (tekst)grootte, kleuren en meer.

Lees meer
Iconen, musthaves op je website
5 min leestijd

Iconen, musthaves op je website

Website: Iconen zijn onderdeel van je website. Of het nu gaat over een idee op papier, een digitaal prototype of een website die live staat.

Lees meer
Bekijk alle berichten