Wat mag een conversie kosten?

23 mei 20223 minuten leestijd

Tenzij je de eigenaar bent van een webshop, is het lastig in te schatten wat een conversie jou als bedrijf nu daadwerkelijk oplevert. Je wilt dat potentiële klanten contact met jouw bedrijf opnemen, maar contact opnemen is niet hetzelfde als iets aankopen. Dus hoe bepaal jij als bedrijf wat een contactmoment oplevert en wat het mag kosten? Met een simpele berekening leggen we uit hoe jij waarde kunt geven aan al jouw (soft)conversies.

Wat is een conversie?

Afhankelijk van jouw bedrijf kunnen conversies verschillen. Een conversie is simpel gezegd een actie die helpt bij het halen van jouw doelstellingen. Voorbeelden van conversies zijn: een aankoop, een offerteaanvraag, het downloaden van een brochure en het opnemen van contact.

Wat levert een conversie op?

Bij een aankoop is het antwoord op deze vraag simpel, je weet precies hoeveel opbrengst of winst er op je product of dienst zit. Bij de andere, hierboven genoemde, conversies ligt het iets genuanceerder. Een conversie leidt niet altijd tot een aankoop. Om te achterhalen wat een conversie oplevert hebben we onderstaande berekening opgesteld.

(Verkoopprijs*Marge*Slagingspercentage)

Wat heb je nodig om jouw conversies waarde toe te kennen?

Om de berekening te kunnen uitvoeren heb je eerst antwoord nodig op een aantal vragen. Hiervoor kun je resultaten uit het verleden gebruiken.

Opbrengst: Wat is de opbrengst van jouw dienst of product?
Kosten:
Wat zijn de kosten van jouw dienst of product?
Winstmarge:
Wat is de marge van jouw dienst of product (verkoopprijs-kosten)/verkoopprijs)
Slagingspercentage van de conversie:
Hoeveel procent van de conversies leidt tot een aankoop?

Stel je hebt vorige maand 10 offerteaanvragen gehad, hiervan zijn er 5 overgegaan tot een aankoop, dan is het slagingspercentage 50%.

Een voorbeeldberekening

Een bedrijf verkoopt hun dienst voor € 1.500 euro en de kosten van de dienst voor het bedrijf zijn € 500. Met deze informatie kunnen we berekenen dat de marge 67% is. Het bedrijf wil weten hoeveel een offerteaanvraag waard is. Vorige maand waren er in totaal 50 offertes aangevraagd en ze hebben 15 opdrachten gekregen. Het slagingspercentage is 15/50 = 30%.

Het antwoord op de vraag hoeveel levert een klik op de advertentie op is:

1500*67%*30% = € 300

Hoeveel mag de conversie kosten?

Nu het duidelijk is hoe we kunnen berekenen hoeveel een conversie oplevert. Kunnen we bekijken hoeveel het mag kosten. Als we uitgaan van bovenstaand voorbeeld en een offerte levert gemiddeld € 300 op, dan wil je als bedrijf niet € 250 uitgeven aan het binnenhalen van een offerte-aanvraag. Wat jij wel wilt uitgeven aan online marketing is persoonlijk. Op basis van de bovenstaande kennis kun je bijvoorbeeld zelf een doel kosten per conversie achterhalen. Je kunt ook standaard een percentage hebben wat jouw bedrijf over heeft voor marketing. In dat geval kun je de kosten per conversie als volgt berekenen:

(Opbrengst*marketingkosten*slagingspercentage)

Stel bovenstaand bedrijf heeft intern besloten dat zij maximaal 15% aan marketing willen uitgeven. Dan geldt:

1500*15%*30%= € 67,50

Analyseren maar

Nu je de middelen hebt om waarde en kosten te berekenen voor een conversie, kun je jouw campagnes op een andere manier bekijken. Misschien is een campagne toch niet zo waardevol als je in eerste instantie dacht. Wil jij hulp met het achterhalen van jouw doelstellingen en de waardes die hieraan vastzitten? Of wil je extra hulp bij het optimaliseren van jouw online campagnes? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op!

Maak met een simpele berekening jouw doelstellingen meetbaar.

Sander Bruggeman

We helpen je graag met het realiseren van jouw online doelstellingen. Neem vandaag contact met ons op voor een kenningsmakingsgesprek!

Neem contact op

Ook interessant:

Rich snippets. Wat zijn het en wat kun je er mee?
28 juni 20223 minuten leestijd

Rich snippets. Wat zijn het en wat kun je er mee?

Wil jij zoveel mogelijk relevante informatie tonen in de Google zoekresultaten? Zorg er dan voor dat je gebruik maakt van het juiste type rich snippets. Rich snippets? We vertellen je er alles over!

Lees meer
Discovery Ads: ontdek de mogelijkheden van Google Discovery
21 juni 20222 minuten leestijd

Discovery Ads: ontdek de mogelijkheden van Google Discovery

Maak jij al gebruik van Google Discovery? Dit kanaal kan ideaal zijn om jou te ondersteunen bij het behalen van jouw marketingdoelstellingen. In dit artikel vertellen we je graag meer over dit kanaal.

Lees meer
6 tips om de snelheid van je website te verbeteren
14 juni 20224 minuten leestijd

6 tips om de snelheid van je website te verbeteren

Is jouw website langzaam, maar weet je niet waar het aan ligt? We vertellen je graag waarom de laadtijd van je website of webapplicatie belangrijk is én hoe je deze kunt verbeteren.

Lees meer