Wie is jouw doelgroep? Maak persona’s!

12 april 20223 minuten leestijd

Je kent je klant als geen ander. Maar alleen weten wie je ideale klant is, dat is niet voldoende. Met een persona geef je je doelgroepen een gezicht. Zo wordt het makkelijker om je in te leven in de klant.

 

Wie is jouw doelgroep?

In een eerder blog hebben we het gehad over jouw doelstellingen.

Als vervolg hierop gaan we aan de slag met jouw doelgroep. Veel klanten waarvoor wij werken, weten wie hun doelgroep is. Bijvoorbeeld door onderzoek en door data uit Google Analytics, maar ook door de jarenlange ervaring die ze hebben binnen hun bedrijf. Maar weten wie je doelgroep is, is niet voldoende. Zeker niet wanneer je zelf geen onderdeel uitmaakt van jouw doelgroep. Je wilt namelijk beslissingen maken vanuit de behoeftes en het gedrag van jouw doelgroep.

Aan de slag met persona’s

Om jezelf te verplaatsen in jouw doelgroep, helpt het om persona’s te creëren. Dit zijn fictieve personen die staan voor (een deel van) jouw doelgroep. Visualiseer jouw doelgroep door ze te tekenen en geef ze een naam, een gezin en hobby’s. Aan de slag met de eerste persona:

  • Hoe heet hij of zij?
  • Wat is de leeftijd?
  • Waar woont jouw persona?
  • Welk beroep heeft hij of zij?
  • Wat is zijn of haar favoriete merk?
  • Welke hobby’s heeft hij of zij?
  • Welke websites bezoekt hij of zij vaak?
  • Kun je deze persoon tekenen of ga je op zoek naar stockfoto’s waarop jouw persona perfect afgebeeld wordt?

De persona koppelen aan jouw website

Nu je de persona hebt gemaakt, kun je hem of haar inzetten om jouw website te verbeteren. Met welk doel bezoekt jouw persona jouw website? Hoe zijn ze bij jou terecht gekomen en welke pijnpunten zijn er? Oftewel: welke problemen kun jij met jouw bedrijf oplossen voor deze persoon?

Door een aantal persona’s te creëren die representatief zijn voor jouw doelgroep, kun je jezelf makkelijker verplaatsen in de potentiële bezoekers van jouw website.

Tot slot: ga in gesprek!

Ken je je doelgroep of maak je aannames? Wanneer je jouw website hebt geoptimaliseerd op basis van jouw persona’s is het tijd om de proef op de som te nemen. Maak een selectie van bestaande klanten, goede bekenden of personen die jou willen helpen én die voldoen aan de persona’s die je hebt gemaakt. Met deze groep ga je gerichte tests uitvoeren op de website. Deze feedback is goud waard en zorgt ervoor dat je jouw doelen nog sneller kunt behalen!

Aan de slag met persona’s? Gebruik ons handige stappenplan!

Sander Bruggeman

We helpen je graag met het realiseren van jouw online doelstellingen. Neem vandaag contact met ons op voor een kenningsmakingsgesprek!

Neem contact op

Ook interessant:

5 alternatieven voor image sliders
17 mei 20224 minuten leestijd

5 alternatieven voor image sliders

Een van de vele designtrends wat betreft websites, is het gebruik van sliders op de homepage. Maar werken deze wel zo goed als je verwacht? We leggen het je uit en bieden je alternatieven.

Lees meer
5 tips voor een interactieve website
10 mei 20223 minuten leestijd

5 tips voor een interactieve website

Heeft jouw website wel bezoekers, maar zijn ze binnen no-time weer vertrokken? Met een interactieve website zorg je ervoor dat bezoekers langer op je website blijven. In dit blog geven we je 5 tips om je website interactiever te maken.

Lees meer
Nieuwe webshopregels vanaf 28 mei 2022
3 mei 20224 minuten leestijd

Nieuwe webshopregels vanaf 28 mei 2022

Heb je een webwinkel? Lees dan snel verder, want in dit blog vertellen we je alles over de nieuwe Europese regels die per 28 mei 2022 gelden voor Nederlandse webwinkels. Bijvoorbeeld het verbod op fake-nieuws en eerlijke van-voor-prijzen.

Lees meer